Prirodno – pravi izbor?

Industrijska ili prirodna kozmetika? Dvije nepomirljive krajnosti, o čemu se, na sreću, sve više govori.

Industrijski proizvodi – mirišljavi i pjenušavi su veliki izazov za svaku mladu osobu, a takav slučaj je bio i samnom. Koristila sam moderne kupke, popularne shower kreme i gelove ne razmišljajući šta je u njima. Nije mi ni na kraj pameti bilo da gomila mirisnih aditiva služi samo da prikrije vonj jeftinih sirovina, a da hemikalije, naftni derivati, sintetički mirisi i konzervanasi u njima nikako ne mogu biti prijatelji kože. Štaviše, nijesam posumnjala u njihov kvalitet, čak ni onda kada mi je koža postala toliko suva da je počela da se peruta, jer mi je i dalje bilo bitno samo da lijepo mirišem. Kakva zabluda!?

A onda su došla moja djeca i majčinska odgovornost. Počela sam brižno pratiti svaki detalj oko njihovog odgajanja, pa i deklaracije sa proizvoda. Kao tehnolog, bila sam zaprepašćena sadržajem deklaracija na proizvodima za njegu kože . Sabrala sam dva i dva i shvatila da sam svojom nepromišljenošću učinila da se moja koža brzo isušuje i prevremeno stari. Panično sam se zapitala kako pomoći sebi i svojoj djeci, kako sačuvati kožu, a time i zdravlje, jer je koža prva linija odbrane našeg tijela. Onda su su mi se vratila sjećanja na staru komodu iz koje je mirisao sapun napravljen rukom moje majke ,a pitajući se šta da radim, odgovor se sam nametnuo: „Napravi sama sapun, pomozi koži svoje djece. To je i tvoja majka radila.“ Tako je nastao moj prvi sapun. Sada moji tinejdžeri imaju čisto lice, a moja koža nije više suva i perutava.

Na kraju, valjalo bi da se svi zapitamo: ,,Šta je sapun?“ zato što će nam odgovor na to pitanje pomoći da napravimo pravi izbor – industrijsko ili prirodno? Većina odgovora bi bila: ,,Naravno da znamo, kakvo je to glupo pitanje?“ U stvari, nema glupih pitanja, postoje samo loši odgovori.

Pa, da kažem i to da sapun NIJE svaki čvrsti oblik koji lijepo miriše i dobro pjeni, a koji koristimo za pranje, kako većina misli. Zaista je neophodno to reći, jer se prilično često u ulozi sapuna nađu čisti deterdženti, a to su sredstva za pranje površina i tekstila, ali ne i kože. Štaviše, ukoliko se koriste u ulozi sapuna, onda isušuju kožu, izazivaju iritacije, perutanje, dermatitis i sl. Neprijatnost i problem, zar ne? E, pa, rješenje je u prirodi i prirodnim proizvodima čije su sirovine biljna i etarska ulja, aromatično i začinsko bilje.
Nakon svega, izbor se sam nametnuo.

Povezani blogpostovi

Dejstvo ručno rađenog sapuna na koži

Na površini zdrave kože postoji tzv. hidrolipidna barijera koja nastaje radom lojnih i znojnih žlijezda. Njena uloga je da skoro potpuno spriječi prodiranje infektivnih i